Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Liturgisch rechts en links

Bij een georiënteerde kerk komt men meestal aan de westzijde binnen, men staat dan 'achterin' de kerk en loopt vervolgens 'naar voren'. Ligt de kerk anders, dan blijft de frontgevel dit richtinggevoel bepalen. Bij de begrippen 'rechts' en 'links' lijkt dan ook weinig ruimte voor misverstanden. In de aanwijzingen voor misdienaars leest men dan ook vaak dat de evangeliezijde de linkerkant en de epistelzijde de rechterkant van de kerk zijn. Fout!
Liturgisch rechts en links zijn wat je ziet wanneer je vanaf het altaar de kerk in kijkt. Niet omdat het om de priester gaat, die daar de eucharistie opdraagt, maar omdat het altaar de plaats van God is. Zoals Hij kijkt, zo benoemen we de richtingen. Aangezien rechts hoger gewaardeerd is dan links, staat al in de vroeg-christelijke basiliek de evangelie-ambo liturgisch rechts en de epistel-ambo links. Het evangelie is het hoogst gewaardeerde van de twee.
Denken we even door, dan is bij een georiënteerde kerk de evangeliezijde de noordkant en de epistelzijde dus de zuidkant. Maar pas op: de oudste en belangrijkste kerken van Rome waren op het westen gericht: more romano, op de Romeinse manier. Dan is liturgisch rechts dus de zuidzijde.
Het is verstandig om altijd even te waarschuwen wanneer rechts en links in de liturgische zin benoemd worden. De 'liturgisch rechter zijbeuk' wordt echt altijd gewoon de linker zijbeuk genoemd.
Dezelfde gedachtengang geldt ook bij andere belangrijke religieuze voorwerpen, zoals een retabel. Liturgisch rechts staat degene die je links ziet.
Maar hoe leggen we dit de jonge misdienaar uit? Laten we hopen dat hij van adel is: heraldisch rechts en links worden op dezelfde manier benoemd.

Tekst: Jean Penders (03-2008). Bronnen: zie literatuurlijst. Anonieme afbeelding